keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Egiptus saab Tutanhamoni aarded tagasi


11.11.2010 www.elu24.ee

Vaarao Tutanhamoni hauakambrist pärit kuju

Foto: Scanpix

USA New Yorgi Metropolitan Museum of Art tagastab Egiptusele nende kollektsioonis olevad vaarao Tutanhamoni hauakambrist pärit esemed.

Tegemist on 19 esemega, mille hulgas on ka lapis lazulist väike sfinks, mis võis kunagi Tutanhamoni käevõru ehtida, kirjutab Yahoo News.

Need esemed jõudsid muuseumisse 1920. – 1940. aastatel.

New Yorgis asuva muuseumi ekspertide uuring kinnitas, et kogus on üsna palju poiss-vaarao hauakambrist pärit esemeid.

Metropolitan Museum of Art juhi Thomas Campbelli sõnul on need asjad Egiptusest ebaseaduslikult välja toodud ajal, mil väljakaevamiste kohta käivaid reegleid peaaegu polnud. Tegelikult on need esemed Egiptuse riigi omand.

Enne Egiptusesse tagasi saatmist korraldab muuseum neist veel viimase näituse Times Square`il, mis on avatud kuni jaanuari lõpuni.

USA muuseumi poolt tagastatavad objektid pannaks Kairos asuvasse Egiptuse muuseumi. Nende lõplik sihtkoht on aga 2012. aastal Gizas avatav Suur Egiptuse muuseum.

Tagastatavate esemete hulgas on veel näiteks pronksist koer, kellel on kuldne kaelarihm ning vaarao kaelaehe.

Oletatakse, et esimesed esemed jõudsid New Yorgi muuseumisse Tutanhamoni hauakambri 1922. aastal avastanud inglasest arheoloogi Howard Carteri kaudu. Carter müüs osa Egiptusest kaasa toodud aaretest ameeriklastele.

Carter teatas Kuningate Oru hauakambrileiust 26. novembril 1922.aastal. Seaduse järgi oleksid nad hauakambri avamiseks pidanud saama Egiptuse võimudelt loa ning ootama ära kohaliku võimuesindaja. Kinnitamata andmetel avasid inglased hauakambri ja varastasid sealt salaja esemeid. Siis müüriti see uuesti kinni ja oodati Egiptuse esindajat leidu kinnitama.

20. sajandi alguses lubas Egiptus väljakaevajatel teatud hulga leide endale jätta. See ei kehtinud aga Tutanhamoni hauakambrist leitud objektide kohta.

Kui Howard Carter 1939. aastal suri, leiti ta villast suur hulk iidseid Egiptuse päritolu esemeid.

Egiptuse peaarheoloogi Zahi Hawassi sõnul on nad aastaid tegelenud välismaale viidud esemete tagasi nõudmisega.

Tutanhamon oli Vana-Egiptuse vaarao 18. dünastiast. Ta valitses umbes 1336–1327 eKr.
Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti