torstai 16. joulukuuta 2010

Skoone bastioni maa-alune parkla võib unistuseks jäädagi



www.tallinnapostimees.ee 17.11.2010

Urmas Tooming

Skoone bastioni kõrvale jäävat staadioni peab korras hoidma Dünamo jalgpalliklubi.

Foto: Priit Simson

Skoone bastioni ja Põhja puiestee vahele jääva jalgpalliväljaku alt leiti suvistel arheoloogilistel väljakaevamistel hästi säilinud bastionit kaitsvad vanad müürid, mistõttu sinnakanti kavandatud maa-aluse parkla rajamise mõte võibki jääda vaid unistuseks.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik ütles, et möödunud suvel tehti Skoone bastioni kõrval asuval staadionil ning Eesti Raudteele kuuluval maa-ala väljakaevamisi, mille käigus selgus, et bastioni kaitsvad kontreskarpmüürid on suures osas hästi säilinud ning asuvad 30 – 50 sentimeetri sügavusel maapinnast.

«Nüüd on meil täielikud andmed olemas ning need näitavad, et müürid on peaaegu täies ulatuses säilinud,» mainis Dubovik. «Kuna Skoone bastioni detailplaneering on algatamise staadiumis, siis tuleb selles kindlasti arvesse võtta ka neid müüre. Kui sinna staadioni alla tahetakse parklat rajada, siis peab põhjalikult kaaluma, kas on üldse mõistlik ja rahaliselt tasuv seda sinna teha, kuna ruumi jääb väheks.»

Skoone bastioni taastamise ideekonkursi võidutöö nägi ette maa-aluse parkla rajamist Suur-Rannavärava tänavast kuni Suurtüki tänavani. Sellel maal on aga kolm erinevat omanikku – linn, Eesti Raudtee ning üks eraomanik. Seega peaks Tallinn parkla rajamiseks kokkuleppele jõudma nii riigi kui eraomanikuga. Arvestades Vabaduse väljaku kogemusi, ei ole see ilmselt lihtne ning võib lõppeda läbikukkumisega.

«Kui ma vaatan Väike-Rannavärava parklat ja teisigi, siis seal on palju vabu kohti, mistõttu ei ole uue maa-aluse parkla ehitusse investeerimine võibolla kõige mõistlikum idee,» tõdes Dubovik.

Tallinna pearhitekt Endrik Mänd ütles, et eelmisel suvel tehti tõesti Skoone bastioni kõrvale jääval staadionil proovikaevamisi, mille käigus selgus, et bastioni kaitsvad müürid asuvad suhteliselt lähedal maapinnale.

«Kokkuvõtvalt võib öelda, et arheoloogiliste väljakaevamiste maht on seal hiiglaslik ning nagu Vabaduse väljaku kogemus on meile näidanud, tuleb need tööd enne konkreetseid planeeringulahendusi ära teha,» märkis Mänd. «See on protsess, millega tuleb arvestada.»

Ta lisas, et staadionilt tee läbiviimisest ei ole siiski loobutud, sest Põhja puiestee hoonete ja säilinud müüride vahele jääb piisavalt lai maa-ala, kus on võimalik teha ümberkorraldusi ning rajada sinna mingi tee. Samas tahab linnaplaneerimise amet igal juhul väärtustada olemasolevat alled Põhja puiestee ääres, mis tekkis siis, kui bastionaalvöönd lammutati ning ümber vanalinna lodi puiesteede võrk.

Tallinna kesklinna vanema asetäitja Jüri Lumpi sõnul on linnale kuuluv palliplats Skoone bastioni kõrval praegu antud Dünamo jalgpallimeeskonna käsutusse, kes peab seda ka korras hoidma.

Ta lisas, et kunagiste plaanide järgi pidi praeguse staadioni kohalt läbi minema Põhjaväil, kuid uue liiklussõlme väljaehitamise ja teede ümberkujundamise plaanidega ei ole veel selgust majja loodud. Planeerijatel on üks idee, et samast kohast võiks kulgeda mitte Põhjaväil vaid väiksem puiestee. Lõplikult paneb asjad paika Skoone bastioni detailplaneering, mis ei ole aga eriti edasi liikunud.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti