keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Peruust leiti kuue koera muumiad


12.11.2010 www.elu24.ee

Peruu arheoloogid avastasid pealinna Lima lähistel konkistadooride eelse aja põliselanike tseremoniaalkeskusest Pachacamacist kuus mumifitseeritud koera.

Arvatakse, et need koerad ohverdati jumalatele, kirjutab Discovery News.

Arheoloog Jesus Holguini sõnul on koertel alles nii karvad kui ka hambad. Koerad olid mässitud kangastesse ning maetud Pachacamaci tellispüramiidi.

Lisaks koertele leiti paigast nelja lapse muumiad.

Arheoloog Isabel Cornejo lisas, et need koerad ja lapsed võidi ohverdada, kuid pole teada, kas seda tehti seoses mõne inka üliku surmaga.

Arheoloogide arvates võivad leitud koerad olla kas Peruu karvutud koerad, mis on sealne iidne koeraliik või siis lambakoerad, mida kasvatati Chiribaya kultuuris, mille õitseaeg oli 900 – 1350 pKr.

«Koerte tugevad hambad lubavad oletada, et tegemist oli kodustatud koertega, keda kasutati jahil,» lausus ekspert Enrique Angulo.

Koerte tõud püütakse teha kindlaks röntgeni abil ning samas ka see, kas need koerad tapeti.

Pachacamaci muuseumi juhi Denise Pozzi-Escot sõnul aitab koerteleid laiendada teadmisi iidse Peruu koerte kohta.

Need koeramuumiad säilisid tänu Peruu rannikuala kuivale kliimale.

Pachacamac oli kunagi põliselanike tähtis tseremoniaalkeskus, kuhu tuli palverändajaid lähedalt ja kaugelt. Paigas ohverdati nii inimesi kui ka loomi.

Enne inkasid, kes selle paiga 1400. aasta paiku eKr. üle võtsid, elasid seal vähemalt kolme erineva kultuuri esindajad. Inkad allutati 1532. aastal Peruusse saabunud Hispaania konkistadooride poolt.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti