keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Maiade templid olid nagu suured valjuhääldid?


www.elu24.ee 17.12.2010

Palenque

Foto: wikipedia.org

Sajandeid enne ruuporite ja valjuhääldite leiutamist ehitasid Ameerika põliselanikud maiad oma templid selliselt, et need olid nagu suured valjuhääldid.

Templite akustika oli väga hea, kuid samas võis neist tulnud heli inimesed segadusse ajada, kirjutab National Geographic.

Mehhiko arheoloogidemeeskond eesotsas Francisca Zalaquettiga uuris Kesk-Mehhikos Palenques asuvaid templeid. Nende sõnul on need templid hedeks «valjuhääldi» näideteks, sest neist tulnud heli ulatus väga kaugele.

«Palenque templid on rajatud umbes 600. aastal pKr. Nende asend ja kuju on sellised, et võimaldavad inimhäält ja muusikat valjemaks muuta,» selgitas Zalaquett.

Maiadel oli mitmeid muusikariistu, kaasa arvatud raputatavad instrumendid, milles tekitasid heli väikesed kivid või seemned. Kasutati ka kilpkonnakilpe, mida mängiti kitsesarvedest tehtud pulkade abil, mitut liiki puhumisinstrumente ning muid heli tekitavaid asju.

Arheoloogide sõnul võisid esinejad ja preestrid olla nende templite katusel või siis mingis ruumis, mis aitas heli levikule kaasa.

Maiadel oli mitmeid riitusi, mida kasutati näiteks kroonimise, võimul oleva perekonnas aset leidnud sünni, sõjavõidu tähistamisel või religioossel tseremoonial.

«Valjuhäälditemplite ehitamisel arvestati, et nende akustika oleks hea,» selgitas Zalaquett.

Arheoloogi sõnul ehitati selliseid templeid eesmärgiga mõjutada rahvamassi akustika abil.

Teadlastel valmis maiade ühest templist 3D-mudel. Uurimine näitas, et sealt ulatus heli vähemalt 100 meetri kaugusele.

Teadlaste kinnitusel ei olnud maiad ainsad Ameerika põliselanikud, kes akustikat ära kasutada oskasid. Peruu Andides asub inkade-eelne maa-alune tseremoniaalkeskus, milles on palju koridore ja ruume, millel on hea akustika. Sealne akustika on selline, mis inimmõistusega võib trikke teha. Transiseisundisse minekuks võidi veel kasutada ka psühhoaktiivseid aineid sisaldavad kaktusi.

«Võib oletada, et juhid lasid meelega ehitada hea akustikaga templeid ja tseremoniaalpaiku, kuna neist kostvad helid võisid lihtrahvale tunduda jumala häälena. See oli samas osa tseremooniast. Kuid sellega sai rahvast mõjutada ja kontrolli alla hoida,» selgitasid teadlased.

Arvatakse, et Ameerika põliselanikud jõudsid akustika saladusteni juhuslikult, nende religioossetele vaadetele sobivad templeid ehitades.

«Nad hakkasid teatud stiilis templeid ehitama ning siis järsku avastasid, et ehitisi saab kasutada mitmel erineval moel,» lisasid arheoloogid.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti