torstai 7. kesäkuuta 2012

Meremuuseum soovib uurida nelja Open Spiriti käigus avastatud vrakki

www.tallinnapostimees.ee 03.06.2012

BNS

Hüdrograafialaevaga Jakob Prei saab uurida mere põhjas lebavaid laevavrakke.
foto: Liis Treimann

Meremuuseumi spetsialistid soovivad uurida nelja miinitõrjeoperatsiooni Open Spirit käigus Eesti vetest leitud laevavrakki.

Kaitseväe peastaabi teatel leidsid kaitseväelased mai teisel poolel Eesti vetes toimunud rahvusvahelise miinitõrjeoperatsiooni käigus kümme vrakki.
Meremuuseumi teadur Vello Mäss ütles BNSile, et mereväe esindaja küsis meremuuseumilt infot nelja leitud vraki kohta. «Need kõik neli vrakki leiti Hiiumaa lähistelt. Kindlasti vaatab meremuuseum võimaluse korral need üle, kuid edaspidise uurimise vajadus selgub peale nendega tutvumist,» märkis Mäss.
Ülejäänud kuue vraki koordinaadid lubas merevägi edastada meremuuseumile, veeteede ametile ja muinsuskaitseametile tuvastamiseks ja edasiseks uurimiseks.
Veeteede ameti hüdrograafialaev Jakob Prei avastas mai keskel Tallinna lahest Aegna ja Naissaare vaheliselt merealalt allveelaevavraki. Kaartidel oli allveelaeva vrakk seni märgitud veealuse takistusena. Mai lõpus käisid Tuukritööde OÜ spetsialistid vrakki alveerobotiga uurimas. Tuukritööde OÜ juht Kaido Peremees on BNSile öelnud, et suure tõenäolisusega on tegu 1962. aastal alveelaevade päästmise harjutamiseks uputatud nõukogude allveelaevaga M-216.
Allveearheoloogid ja veeteede ameti spetsialistid pidasid veel mai keskel tõenäoliseks, et tegemist olla nõukogude allveelaevaga M-98, mis jäi 1941. aasta novembris Soome lahel Saksa vägede eest evakueerudes kadunuks, kuid praeguseks on uuringutega kindlaks tehtud, et tegemist ei ole sama allveelaevaga.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti