lauantai 2. kesäkuuta 2012

Peruust leiti 80 inka matmispaik

www.elu24.ee 28.05.2012

Foto: Scanpix

Belgia Brüsseli ülikooli teadlased leidsid Peruu pealinna Lima lähedalt inkade matmispaiga, kus oli 80 eri vanuses meeste ja naiste jäänuseid.

Enamikul luudest oli näha haiguse ja vigastuse märke, kirjutab AFP.
Pachacamaci templi lähedal on väljakaevamisi tehtud kaks aastakümmet. Hauapaik avastati 2004. aastal, kuid massiliselt inimjäänuseid leiti alles nüüd.
«Varem leidsime paiku, kuhu oli maetud vaid paar inimest. Sel aastal aga paljastus 20 meetri pikkune matmispaik, mis oli samasugusena säilinud aastatuhandeid ning mida ei olnud puutunud hauaröövlid,» sõnas arheoloog Peter Eeckhourt.
Leitud suur haud oli jaotatud telliskividega kahte ossa.
Looteasendis maetud inimjäänuste juures oli keraamikat, puust maske, kuld- ja vaskesemeid, kuid ka koerte ja teiste loomade jäänuseid.
Maetutest kümmekond on lapsed. Uurijate arvates on osa surnutest ühe perekonna liikmed.
Mitmetel inimjäänustel on näha haiguste ja vägivalla märke.
«Ühel oli koljuluumurd, mis viitab vägivaldsele surmale,» sõnas Eeckhourt.
Teadlased püüavad sinna maetud inkade surma aja ja põhjuse kindlaks teha. Samuti nõuavad vastust küsimused, kas kõik surnukehad maeti korraga või pikema aja jooksul ning kas lapsed toodi ohvriks.
Inkade impeerium eksisteeris Lõuna-Ameerika Andides 13. – 16. sajandi keskpaigani.
Nende impeeriumi keskus oli Cuzco, mis asus Peruu Andide orus. Impeerium laius tänapäeva Ecuadori, Colombia, Argentina ja Tšiili aladel. Suur impeerium hävines Hispaania konkistadooride sissetungi järgselt.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti