keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Arheoloog leidis Süüria «Stonehenge`i»

www.elu24.ee 26.06.2012

Kanada arheoloogi sõnul leidis ta Süüriast ehitise, mis võiks sealse Stonehenge`i nime kanda, kuid Süürias käiva sõja tõttu ei pääse ta seda uurima.

Kivist ehitiste ja hauapaikade jäänused avastati Süüria pealinnast Damaskusest 80 kilomeetri kaugusel põhjas kõrbealal Deir Mar Musa iidse kloostri lähedalt, edastab foxnews.com.
Kanada Ontario arheoloogiamuuseumi arheoloogi Robert Masoni sõnul saab leitud nimetada Süüria «Stonehenge`iks».
Tegelik Stonehenge on Inglismaal Wiltshire`is Salisbury tasandikul asuv megaliitehitis.
«Süüriast leitu võib olla vanem kui Egiptuse püramiidid. Kuid tegemist ei pruugi olla elavate, vaid surnute linnaga,» jätkas Mason.
Mason sattus kummalisele leiule 2009. aastal Süüriat külastades ning sooviks tagasi minna seda uurima. Kuid Süürias toimuv kodusõda takistab seda.
«Tegemist on millegi väga huvitavaga, mis lausa nõuab uurimist,» lisas arheoloog.
Iidne ehitis asub Abessiinlaste Püha Moosese kloostri lähedal. See klooster rajati millalgi 4. sajandi lõpus ja 5. sajandi alguses ning selles on mitu 11. ja 12. sajandist pärit freskot, millel on kujutatud kristlikke pühakuid ja viimset kohtupäeva. Kloostri asemel oli kunagi Rooma impeeriumi piiriala valvetorn, mis osaliselt maavärinas hävis ning mis hiljem sai ülesehitatuna osaks sellest kloostrist.
Kuid selle juures asuvad objektid on märgatavalt vanemad.
Mason leidis paigast ka tööriistu, mis kinnitasid, et kõrbes asuvad ehitised on väga vanad. Arheoloogi arvates on see kõrbealal asuv paik rajatud neoliitikumis või varajasel pronksiajal 6000 – 10 000 aastat tagasi.
Egiptuse vanim püramiid, Cheopsi püramiid ehitati umbes 4500 aastat tagasi.
Masoni sõnul võis paik tuhandeid aastaid tagasi olla kaetud taimkattega, mitte kõrb.
Kanada arheoloog lisas, et kui olud võimaldaksid, siis teeks ta väljakaevamisi kloostrikiriku peaaltari all, kuna sealt võib viia käik müstiliste ehitisteni.


Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti