sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Ehte tänaval tulid päevavalgele matused

www.online.le.ee 20.07.2012

Kaire Reiljan

Kalev Jaago Ehte tänava veetrassi kaevamiselt leitud naisterahvale kuulunud pealuuga. Foto: Kaire Reiljan

Haapsalus Ehte tänaval tulid täna veetrassi kaevamisel päevavalgele inimluud. Üks matus paljastus Ehte ja Mängu tänava nurga lähedal, teine vahetult enne Rootsi turgu.
Esimese matuse puhul oli tegemist naisterahva luustikuga, mille kohalt tuli välja ka väikesi, arvatavalt lapse luid. Lapse pealuud arheoloogid siiski ei leidnud.
Rootsituru poolne matus oli rohkem kahjustatud, sellest olid säilinud ainult toruluud.
Trassi kaevamisel arheoloogilist järelevalvet teinud Erki Russowi sõnul on surnud ilmselt maetud kirstus, sest luude juurest leidsid arheoloogid ka naelu ja pinnases oli märgata mädanenud puidu jälgi. Muid esemeid skelettide juurest ei leitud.
Russow ütles, et inimluud lähevad nüüd ekspertiisi ja siis saab matuste vanuse täpsemalt määrata. „Kindlasti ei ole tegemist keskagsete matustega,” lisas ta.
Ajaloolane Kalev Jaago pakkus, et Ehte tänavale võidi inimesi matta 1710. aasta katkulaine ajal. „Sellest ajast on teada, kuidas kirikuõpetaja kurdab, et ei jõua kõiki surnuid matta ja neid maeti ka aedadesse ja põldudele,” ütles Jaago.
Ta lisas, et leitud matuste all on näha ka lubjakihti, mis viitab just katkumatustele — lupja kasutati desinfitseerimiseks.
Matuste sattumist juba keskajast teada oleva tänava alla põhjendas Kalev Jaago sellega, et 1688. aasta tulekahju järel planeeriti linnamaastik ringi. Ta tõi näite, kus krahvimõisa ülemvalitsejat Vormsil süüdistatakse selles, et ta on Haapsalus kinni pannud vana tänava. „Tal oli küll krunte mitmel pool Haapsalus, aga võib-olla mõeldi just seda tänavat,” ütles Jaago.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti