perjantai 8. lokakuuta 2010

Kaevetöödel tulid lagedale vanaaegsed müürid


www.parnupostimees.ee 08.10.2010

Anniki Leppik, reporter

Endla teatri vastas parkimisplatsil tulid kaevetööde käigus välja vanad müürid, mis hoonega tegu on, ei osanud arheoloog esimese hooga öelda.

Foto: Urmas Luik


Pärnus Endla teatri vastas parkimisplatsil torutööde käigus lagedale tulnud müürid esimese hooga ei paljastanud, millise vanaaegse hoonega tegu on.

Objektil järelevalvet tegeva arheoloogi Silja Möllitsi sõnutsi ei saa veel kindlalt väita, millise hoone alusmüür kaevamiste käigus asfaltkatte alt päevavalgele ilmus, sest Pärnu kesklinnas on palju hävinud hoonestust. Variandina võib tegemist olla elevandiaidaga, kuid arheoloogi andmeil paikneb see pigem Akadeemia tänava äärse korterelamu all.

“Praegu paistab siit põhi, kuid tegu võis olla mitmekorruselise hoonega,” ütles Möllits. Küll on kindel, et leid ei pärine keskajast, alumised kihid võib dateerida 17.-18. sajandiga. Ülemine, osaliselt punastest tellistest laotud müür annab aimu hilisemast ehituskunstist. Leiti paar keskaegset tellistki, kuid Möllits usub, et need on hiljem täiteks visatud, mitte algul kasutusel olnud.

Arheoloogid kaevavad edasi ja Möllits on kindel, et kuna müüride profiilid on hästi näha, saab hoone ehitusaja paika panna. “Kuna tegu pole väga vana leiuga, siis tõenäoliselt fikseerime selle ja müür läheb lammutamisele ning auk aetakse hiljem kinni,” selgitas ta. “Et tegu on muinsuskaitsepiirkonnaga, on arheoloogi järelevalve siiski vajalik.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti