torstai 14. lokakuuta 2010

Linnusenurk läbis konserveerimise


www.sakala.ee 14.10.2010

Vanalinna spetsialist Monika Rauba loodab, et inimesed käituvad vastutustundlikult ning keldrit pole vaja väravate taha peita.

Foto: Peeter Kümmel

Margus Haav, toimetaja



Viljandi ordulinnuse üks tuntumaid huviväärsusi Villu kelder ei ole enam kinni müüritud. Iga huviline võib astuda trepist alla ja ette kujutada, mida tunti või mõeldi selles ruumis sajandeid tagasi.

Müürid on küll needsamad, kuid äsja lahkusid nende juurest konserveerijad, kes olid kolm aastat ehitise säilimise nimel tööd teinud.

Linnavalitsus kavatseb värske näoga keldri kasutusele võtta näitusepaigana ning panna seal välja ordulinnuse maketi ja kapiteelide koopiad.

Kelder, mis viimati oli ilma eest kaitstud ilmselt Mõõgavendade ordu ajal, sai juba mullu talveks katuse.

«Sellest ajast, kui suuremad sõjad Viljandist üle käisid ja linnus varemetesse jäi, on ka kelder katuseta,» nentis vanalinna spetsialist Monika Rauba. Ta ei soovinud spekuleerida teemal, milline keldri kunagine katus välja võis näha.

Keldrisse viiv võlvkäik suleti ohutuse huvides paarikümne aasta eest ning uudistajad pole vahepeal maa alla pääsenud. Nüüdsest on käik taas avatud ning väravaid vähemalt esialgu ette ei panda. Rauba kinnitusel on külalised sinna väga teretulnud.

«Selle ruumiga on seotud palju legende, ning just see paelubki rahvast,» rääkis ta. «Igal paigal ja linnusel on omad legendid ja müüdid. Küsimus on selles, kuidas neid huvilistele eksponeerida. Lisaks maketile on plaanis keldris üles panna infotahvel linnuse ajaloo ja legendidega.»

Kolm aastat kestnud tööd läksid maksma ligi pool miljonit krooni. Neid tegid osaühingu Heino Uuetalu konserveerijad aktsiaseltsi Restor koostatud konserveerimise ja katustamise projekti järgi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti