lauantai 2. lokakuuta 2010

Kui Pärnu koolid ilmutasid ajakirju ja almanahhe


www.parnupostimees.ee 14.01.2009

Olaf Esna

Fotol: Kaubanduskooli ajakiri Väle Käsi.

Varaseim ajakiri peaks olema 1923. aas tal Pärnus šapirograafil paljundatud Meie Noored, mida andis välja A. Siitam.

Kuukirja kaks esimest numbrit toimetas P. Michelson, kolmanda numbri Madis Aitsam. Üllitist de visu nägemata võiks arvata, et tegu oli Pärnu IX algkooli väljaandega. Nimelt oli tuntud revolutsioonitegelase vend selles koolis 1921. aastast õpetaja.

20-32-leheküljelist kuukirja trükiti 50-60 eksemplari ja täiskomplekt ehk kõik neli numbrit on ülikooli raamatukogus.

Pärnu maakonna kaubanduskooli õpilasajakiri Merkuur ilmus 1923-1930. Väljaande vastutav toimetaja 1928. aastal oli M. Perkmann, keda ei leidu ei õpetajate ega lõpetajate nimekirjas.

Tegelik väljaandja oli kooli õppurühing Kiir, mis asutati 18. oktoobril 1922 ja mis tegutses kooli tegevuse lõpetamiseni.

Merkuuri paljundati kooli mimeograafil 1923-1925, hiljem õppeopalograafil. 12-14-leheküljelist ajakirja ilmus kokku 16 numbrit, neist 4 on siiani leidmata.

Kiire 15. aastapäeva puhul 1937. aastal nägi ilmavalgust 16-leheküljeline Merkuuri-nimeline almanahh.

Sama kool ja sama õpilasring Kiir suutsid 1938-1939 ilmutada veel kaks numbrit ajakirja Väle Käsi alapealkirjaga “Pärnu Kaubanduskeskkooli masina- ja kiirkirja õpilasajakiri”.

Ajakirja peatoimetajana kirjutas alla kooli juhataja Boris Härma ja vastutajana õpetaja Rudolf Ottenson. Väljaande kaaned lasti trükkida A. Janseni juures, 12 lehekülge sisu paljundati kooli opalograafil.

Tähelepanuväärne on ajakirja kaanel olev Paks Margareeta, mis on kirjutatud kirjutusmasinaga.

Pärnu linna tütarlaste gümnaasiumi juures tegutsenud õpilasühing-kirjandusring-õpilasring Lotos koostas ja laskis trükkida 7 numbrit omanimelist ajakirja.

Esiknumber ilmus 1929. aastal ja viimane 1940. aasta mais ning selle alapealkiri ütleb, et tegemist on Pärnu 2. gümnaasiumi, progümnaasiumi ja reaalkooli ajakirjaga. Selle numbri toimetasid Lotose kirjandusosakonna liikmed Elsa Pikkor ja Vaina Kukk, illustreeris L. Loosme.

Päris mahuka väljaande 58 lehekülge on põhiliselt toimetajad ise täis kirjutanud. Viimane number trükiti kvaliteetselt Pärnu Päevalehe juures, varasemad numbrid (8-12 lk) paljundati A. Janseni ja V. Blumenfeldti trükimajades.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti