perjantai 8. lokakuuta 2010

VIDEO: Voltveti häärber paljastas luksuslikud maalingud


www.parnupostimees.ee 08.10.2010

Klikka pealkirjal, et vaadata videoklippi!

Silvia Paluoja, reporter

Paruni kabinetis paljastus unikaalne maaling.

Foto: Urmas Luik


Luksuslikud sisemaalingud, mis tulid ilmsiks Voltveti mõisa 1830. aastal ehitatud häärberis, üllatasid isegi erialatudengite õppejõude, kes eile lõpetasid siseviimistluse uuringud ja koostavad novembri lõpuks restaureerimise kava.

“Eesti kontekstis on see erakordselt lopsakas maaling, kõik seinad on olnud maalitud, nii uhkeid on mõisates vähe. See on väärtus, mida tasub säilitada,” kinnitas Hilkka Hiiop, kes on kunstiakadeemia muinsuskaitse ja restaureerimise osakonna maalikonserveerimise stuudio juhataja.

Nädala algusest on Voltveti mõis täidetud kunstiakadeemia ja Tartu kõrgema kunstikooli 45 tudengiga, kes kiht-kihilt on eemaldanud seinavärvi ja selle alt välja toonud kaunid hästi säilinud maalingud, stukk-kaunistuste peensuse ning uste rosetid. Ja jõudnud treppide seintel algse müüritiseni, et teada, kust ja kuhu need esialgu olid ehitatud ja milliste vahepeal kinnimüüritud ustega olnud ühendatud. Ruumide plaane on aastakümnetega muudetud ja remontigi tehtud tänapäevaste materjalidega, nii et mõnelgi juhul on tulnud küprokki auk puurida, et asjatundja pilguga selle all lage või seina näha.



Pärnumaal Voltveti mõisas tulid siseviimistluse uuringute käigus ilmsiks arvatavalt Eesti mõisakultuuri ühed lopsakamad seinamaalingud, uuringute põhjal valmib novembri lõpuks restaureerimiskava.
REKLAAM

Seda, et häärberi balli- ja peeglisaali seintele aegade jooksul kantud värvikihid enda all maalinguid peidavad, teadsid nii majas tegutseva Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuse rahvas kui uurimistöid juhtinud restaureerimise õppejõud - osa kunstmaalritööst oli avatud ja dokumenteeritud juba paarkümmend aastat tagasi. Paraku algasid tööd suure pettumusega, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"1980ndate lõpus olid seal avatud saali siseseinal suured maalingud, mida olla kavatsetud hakata restaureerima. Aga kui nüüd neid oletatavaid avastusi taasavastama mindi, tuli välja, et värvikihi alt vaatas vastu vaid puhas korralik krohvikiht, millelt oli kõik maalitu kõrvaldatud," rääkis Voltveti koolituskeskuse juhataja Piret Koorep.

Justkui kompensatsiooniks pakkus õppejõudude käe all Voltvetis toimetanud restaureerimisala tudengite edasine kraapimistöö aga vaid meeldivaid üllatusi. Värvikihtide alt tuli välja Eesti kontekstis harukordselt palju ja kohati hämmastavalt heas seisukorras lopsakaid ja värvikaid maalinguid.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti