torstai 26. toukokuuta 2011

Arheoloogid avastasid satelliidifotode abil 17 kadunud püramiidi


www.elu24.ee 25.05.2011

Saqqara üks kuulsamaid vaatamisväärsusi on astmikpüramiid

Foto: Scanpix

USA arheoloogid leidsid satelliitfotode abil Egiptusest 17 kadunud püramiidi, üle 1000 haua ja 3000 iidset inimasustust.

Kaks neist püramiididest asuvad Niiluse jõe ääres Saqqaras, mis jääb pealinnast Kairost 30 kilomeetri kaugusele lõunasse, edastab BBC.

Saqqara üks kuulsamaid vaatamisväärsusi on sealne astmikpüramiid.

USA arheoloog Sarah Parcak ja ta kolleegid uurisid aasta jooksul Maast 700 kilomeetri kõrgusel asuvate satelliitide tehtud fotosid USA kosmoseagentuuri NASA laboratooriumis Alabama osariigis Birminghamis.

Infrapunapiltide abil saadi informatsiooni kõrbe pinnases asuvate ehitiste jäänuste kohta.

Iidsed egiptlased kasutasid ehitamiseks mudatelliseid, mis on märgatavalt kompaktsemad, kui seda ümbritsenud maapind. Selle tõttu on nii majade, templite kui muude ehitiste piirjooned siiani näha.

Satelliitide kaamerad on nii võimsad, et nende abil on võimalik teha kindlaks pinnasekihi sees olev alla meetrise täpsusega.

Parcaki arvates saab satelliitide abil veel palju uusi leide teha.

«Nüüd leitud on kaetud vaid õhukese pinnasekihiga. Kuid on tuhandeid paiku, kus pinnasekiht on kultuurijäänuste peal paksem. Tegemist on alles algusega,» lausus uurija.

Arheoloog lisas, et Harrison Fordi kehastatud filmiarheoloog Indiana Jones kuulub vana kooli meeste hulka, tänapäeval kasutatakse otsinguteks kosmosetehnoloogiat.

Parcaki sõnul oli tema jaoks kõige huvitavam hetk, kui ta läks Tanises käivitatud väljakaevamisi vaatama.

«Välja kaevati 3000 aasta vanust ehitist, mis leiti satelliidifoto abil. Maja struktuur kattus satelliitfotol nähtuga ideaalselt. Tehnoloogiast on tänapäeva arheoloogias suur abi,» lisas arheoloog.

BBC tegi Parcaki ja ta kolleegide tööst dokumentaalfilmi «Egypt`s Lost Cities».

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti