keskiviikko 12. lokakuuta 2011

VIDEO: Haapsalu Jaani kirikust leiti haruldane vaestekassa


www.delfi.ee 12.10.2011

Klikka pealkirjal, et vaadata videoklippi.

Remondi käigus kaevati Haapsalust Jaani kiriku altari kõrvalt põrandast välja 18. sajandi lõpust pärit korjanduspakk ehk kiriku vaestekassa ning toodi restaureerimiseks ennistuskotta Kanut.

Kui restauraator ja lukuavaja Helmut Välja 12. oktoobril alustas lukkude lahtimuukimist, siis võttis pea paar tundi aega üksnes tabaluku avamine. Teised kaks lukku läksid kiiremini, teatas Eesti Evangeelne Luterlik Kirik.

Lukkudest välja pudenenud metallitükkide järgi võis oletada, et neid on ennegi lahti muugitud. Kolmelukulised rahakirstud kirikus näitavad kiriku finantsdistsipliini ja rahalugemise korda, sest kassale pääses ligi üksnes siis, kui kolme võtme omanikud olid koos ja lugesid annetused üle.

Lääne praost Tiit Salumäe sõnul ei tea ta, et enam kui kolmekümne aasta jooksul, mil ta on Haapsalu Jaani kirikus töötanud, seda pakku keegi oleks avanud ning võtmete asukohast pole mingeid teateid.

Avamisel selgus, et lisaks nõukogude-aegsete paberrahade ja müntide ning uuemate Eesti kroonide, on varaseimad mündid pärit 1912. aasta kopikad, üks eelmise vabariigiaegne sent ning mõned Saksa okupatsiooniaegsed pennid. Seega saab väita, et kassa on käigus olnud ka nõukogude ajal ja varasemad mündid on kassapõhjast jäänud lihtsalt kättesaamatuks. Omapäraste leidudena olid seal põhjas mõningad küünalde jupid, mis teadmata kombel olid sattunud korjanduspaku põhja. Haapsalu korjanduspakk on tammepuust välja raiutud ja raudsepistatud ukse ja vitstega ning peale restaureerimist leiab väärika koha oma kodukirikus Haapsalu Jaanis.

Eesti kirikutes selliseid korjanduspakke on alles jäänud üsna vähe ja muuseumidesse viidutega on neid kokku ehk paarikümne ringis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti