lauantai 29. lokakuuta 2011

VIDEO: Paikuse vald plaanib rajada kiviaja teemapargi


www.uudised.err.ee 24.10.2011

Ester Vilgats

Klikka pealkirjal, et vaadata videoklippi.

Paikuse vald soovib alale, kust leiti umbes 11 000 aasta taguse püsiasustuse jäljed, rajada kiviaja küla teemaparki.
Umbes 11 000 aasta vanuse asustuse jäljed leidis Paikuse vallast Reiu jõe suudmest arheoloog Aivar Kriiska 2000. aastal. Väljakaevamisteni viisid aga ühe Pärnu koolipoisi leitud kiviaegsed esemed, vahendas "Aktuaalne kaamera".

2008. aastal nõustus Riigimetsa Majandamise Keskus kahe ja poole hektari suuruse maatüki vallale tasuta üle andma.

"Sealt algas meie Kolgata tee, kus omavalitsus pidi maa välja mõõtma, hindama ja planeeringud peale tegema. Kahjuks tänasel päeval oleme sealmaal, et riik tahaks seda maad meile munitsipaali anda, aga riik soovib seda anda hoonestusõigusega. Me oleksime sellegagi nõus, aga riik tahab 5% turuhinnast, mis on umbes 3000 eurot aastas. See on Paikuse vallale liiast," rääkis Paikuse vallavanem Kuno Erkmann.

Vallavanema sõnul oleks teemapark uhkuseks kogu Eestile, sest 11 000 aasta vanuseid elupaiku pole Eestis just palju leitud. Niisama vanaks loetakse Pulli küla, kuid arhelooog Aivar Kriiska on arvamusel, et kõnealune asustus võib mõnevõrra vanem olla.

Vald on igasugu projektidele ja planeeringutele kulutanud juba 40 000 eurot.

Kiviaja arhitektuuriga küla ehitamiseks on vald raha küsinud piirkonna konkurentsivõime tugevdamise meetmest, kust toetust ei saadud. Seejärel esitati taotlus PRIA-le, mis jäi aga rahuldamata, sest maad vallal ju veel pole. Seega tuleb kiviaja küla veel mõnda aega oodata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti