maanantai 17. lokakuuta 2011

VIDEO: Prantsusmaa koobastikust leiti kiviaegne koolituba


www.forte.ee 03.10.2011

Sageli on lapsi kõrgetesse kohtadesse kunsti tegema tõstetud.
Kaader klipist

Klikka pealkirjal, et vaadata videoklippi

Arheoloogid on avastanud, et 13 000 aastat enne 6-aastastele ja noorematele mudilastele suunatud haridusprogramme käisid juba kolmeaastased küttide-korilaste lapsed vanamate kõrval sügavates pimedates koobastes kunsti tegemas.

Möödunud nädalavahetusel Cambridge’i ülikooli juures toimunud konverentsil Archaeology of Childhood („Lapsepõlve arheoloogia“) esitleti uurimisandmeid, mida hiljuti on väikeste laste meisterdatud kunstiteoste kohta kogutud Prantsusmaa ühest kõige kuulsamast eelajalooliste maalingutega koopast — Rouffignaci koobastikust, mida tuntakse ka Saja Mammuti Koopana, vahendab MedicalXpress.com.

Cambridge’i arheoloog Jess Cooney selgitas, kuidas põhjalik uurimistöö, mille juures rakendati spetsiaalselt antud uuringu tarbeks välja arendatud metodoloogiat, tegi võimalikuks umbes 13 000 aasta eest, küttimise ja koriluse ajastul, lihtsat kunstivormi, nn sõrmkannelüüre (ingl finger flutings) valmistanud laste vanuse ja soo tuvastamise.

„Laste valmistatud kannelüürid on näha kõigis koobastiku kambrites, isegi sellistes, mis asuvad sissekäigust tubli kolmveerandtunnise jalutuskäigu kaugusel — ja seni pole me veel leidnud ühtegi kohta, kus täiskasvanud oleksid kannelüüre vedanud ilma lasteta. Mõned laste veetud sõrmevagudest on kõrgel koopalae all, mis tähendab, et neid hoiti valmistamise ajal kõrgemal või istusid nad kellegi õlgadel. Oleme leidnud kolme- kuni seitsmeaastaste laste veetud kannelüüre ning suutnud jäetud märke võrreldes isegi tuvastada neli konkreetset last.

Laps, kes kõige arvukamalt kannelüüre valmistas, oli umbes viieaastane — ja me oleme peaaegu kindlad, et too laps oli tüdruk. Huvitaval kombel olid meile teadaolevast neljast lapsest vähemalt kaks tütarlapsed. Üks koopasaal on laste meisterdatud kannelüüridest nii kirju, et tõenäoliselt oli sel paigal nende jaoks eriline tähendus, ehkki enam pole võimalik öelda, kas seda pruugiti pigem mängimiseks või rituaalseteks toiminguteks.“

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti