lauantai 17. huhtikuuta 2010

Väätsa mõis üllatab maalingutega


Järva Teataja 17.04.2010
Merili Nikkolo

Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Ümberehitustööd paljastasid Väätsa mõisa neljas ruumis lae- ja seinamaalingud, nüüd ootab ees hulk käsitsitööd, mistõttu ehitus plaanitud ajal ei lõpe.


Väätsa vallavanem Jarno Laur tunnistas, et enne ehitustööde algust valitses üldiselt arvamus, et mõis avastusi ei paku, kuid maja suutis omanikke ja ehitajaid siiski üllatada.

Neljast ruumist on tulnud välja seina- ja laemaalinguid, millest praegu küll midagi suurt näha ei ole. «Siit on natuke näha, need on mingid pärjad,» ütles Laur.
Ta viipas käega seina ülemise osa poole, kus pisikesel lapil oli värv maha võetud.

Veel pole teada, kuidas maalingud tegelikult välja näevad, sest suur osa sellest on värvi all. Laur sõnas, et alles pärast puhastustöid saab öelda, kas on võimalik midagi taastada, ja siis selgub, kui palju kõik aega võtab.
Ootamatu avastus tähendab Lauri ütlust mööda seda, et mõisa ehitustööd ilmselt tähtajaks ei valmi.

Väätsa mõisa siseviimistluse uuringuid teinud OÜ Vana Tallinn restauraator Eva Mölder sõnas, et maalingud võivad pärineda mõisa ümberehitustööde ajast ehk umbes 19. sajandi lõpust. «Ka nende käekiri räägib, et need on trafarettmaalingud ja kindlasti mitte Leonardo da Vinci, seda ei maksa mõeldagi, kuid nad loomulikult kaunistavad mõisahoonet ja neile tuleb tähelepanu pöörata,» selgitas ta.

Väätsa mõisakompleksi arendustööde projekti kogueelarve on 15,64 miljonit krooni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti