perjantai 2. huhtikuuta 2010

Salme muinaslaeva leiukohas võib olla peidus teinegi vrakk


Postimees 26.03.2010

Arheoloogid on palunud inimeste abi kaitsmaks viimase aja ühte suurimat leidu, nn viikingilaeva Salmel võimalike metalldetektoriga aardeküttide eest.

foto: Liis Treimann



Arheoloogid plaanivad nõutada muinsuskaitseametilt loa täiendavate väljakaevamiste tegemiseks Salme muinaslaeva leiupaiga lähedal.


«Kindlasti kavatseme väljakaevamisi jätkata, sest möödunud aastal tehtud pinnase georadari seire näitas, et maapõues võib peituda veel palju huvitavat,» lausus Salme muinaslaeva arheoloogiliste kaevamiste juhataja ja projekti koordinaator Marge Konsa.

«Muinsuskaitse väljastab vastavaid kaevelubasid mais ja siis selgub, kas me võtame selle töö ette tänavu või hiljem. Palju sõltub ka väljakaevamiste korraldamiseks vajaminevast rahast.»

Möödunud suvel tehtud georadari piltide järgi võib oletada, et maapõues on peidus üks suurem konstruktsioon, mis võib olla veel üks laevavrakk.

Möödunud kevadel Salme muinaslaeva leiukoha lähedal tehtud prooviaugud näitasid aga, et pinnasekihi all on ka 13.-14. sajandi küla asustuskiht.



Toimetas Martti Kass

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti