lauantai 12. kesäkuuta 2010

Paide kiriku alt tulid välja keskaegse pühakoja müürid

21.08.2007
Olev Kenk, Paide

Paide kiriku põranda vahetamise käigus selgus, et 18. sajandil püstitatud kirik ehitati keskaegse pühakoja müüridele.
"Tõeks on osutunud see arvamus, et Paide praegune kirik, selle müürid on tehtud keskaegse lammutatud kiriku müüride peale. Säilinud on ka keskaegse kiriku põrand paeplaatidest, seni eksisteerinud põrandast üle poole meetri sügavamal," ütles OÜ Agu EMS OÜ arheoloog Villu Kadakas Aktuaalsele kaamerale.

Arheoloogide hinnangul on keskaegsete müüride ilmsiks tulek Paide ajaloo seisukohalt ülioluline sündmus.

"Tänu keskaegse kiriku avastamisele oleme jälle ühe killukese Paide ajaloost teada saanud. Ja et Paide keskaeg ei ole ainult linnus, vaid et Paide on ikka ka linn olnud," seletas muinsuskaitseameti Järvamaa vaneminspektor Aino Pung.

Kuna välja on kaevatud alles osa kiriku põranda alusest pinnasest, võib päevavalgele tulla veel mõndagi üllatuslikku.

"Ei ole välistatud, et siit alt tuleb ka näiteks täiesti terveid hauaplaate välja, sel puhul on ilmselt eksponeerimine vägagi õigustatud," märkis Kadakas.

Kuna väljakaevamised võtavad aega, on kindel, et Paide kirik tänavu uut põrandat ei saa ja kogudus peab veel mõnda aega kirikuta hakkama saama.

"Võib-olla peame mõneks korraks minema Anna kirikusse, võib-olla mõneks korraks Türi kirikusse. Võib-olla peame mõne suurema teenistuse pidama hoopis Paide keskväljakul," märkis EELK Paide Püha Risti koguduse õpetaja Algur Kaerma.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti