perjantai 18. kesäkuuta 2010

Rahakast Tarvastu põllus


Postimees 11.11.1930

Kündja leidis kastitäie vanaaegseid hõberahasid. Rahad saadetakse muuseumile.

Viljandist, 10. Nov ( Oma kirjasaatjalt. )

Viljnadimaal Tarvastu vallas Laose talu põllult leiti kündmise käigus vana rahakast, mis oli täis vanaaegseid hõberahasid.

Laose talu ristikheina põllul kündis peremege vend Jaan Johanson. Kündmise juures ta märkas äkki, et adra taha jäi midagi kinni. Lähemal vaatlusel selgus, et sahk oli maa seest välja ajanud poolkõdunenud puukasti. Kasti lähemalt vaadates selgus, et see oli täis hõberahasid, mis olid korralikult laotud kangidesse. Lähemal ülevaatlusel selgus, et rahasid oli üle 323, mitmesuguses suuruses. Oli vene hõberubla suuruseid ja ka vähemaid. Rahad kannavad aastanummert 1509-1598. Enamus neist kannavad Poola kuninga Sigismund 3. kuju. Rahad on väga hästi alal hoidunud. Mõned neist näevad välja päris uutena.
Kast on aga üsna mädanenud. Kuid siiski on märgata, et see on väga peen töö. Küljes on kaunid nikerdused.
Rahad on laotud tulpade viisi. Ader lõi pealmise laua katki ning puistas laiali rahade pealmise korra.
Sigismund 3., kelle nime ja kuju rahad kannavad, on teatavasti Baltimaade vallutaja Stefan Batori järeltuleja, Rootsi kuninga Juhan 3. poeg. Kroonitud Poola kuningaks 1587. aastal ja hiljem, nimelt 1594.a. krooniti ta ka Rootsi kuningaks. Asjatundjad arvavad, et rahad on kuulunud mõnele ametiasutusele.
Laose talu asub maantee ääres, mis viib Tarvastust Pikasoole, Suislepa valla piiri lähedal. Vanu losse ei teata selles ümbruskonnas olnud olevat, ainult Tarvastu mõisa põllul, mis mõne kilomeetri kaugusel on mingi kindluse jäänused. Kast leiti metsa lähedalt põllust liiva seest, kuna ümbruskonnas on maa savine. Kündja kündnud kastile sattudes 10 tolli sügavuselt. Kunagi varem ta nii sügavalt kündnud ei ole. Laose talu omanik on Udo Johanson. Rahad anti üle kohalikule konstaablile, keda paluti need edasi toimetada muuseumile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti