perjantai 17. syyskuuta 2010

Mõisaparki hakkab ehtima rotund


www.tartupostimees.ee 16.09.2010

Elina Randoja

Raadi mõisa pargis järve ääres on praegu näha vaid suur liivane auk, kuid oleneb vaid hiinlastest, millal selle asemele kerkib uhke valge rotund. Selline nagu oli sama koha peal ka enne sõda.

Kodumaal tehtud jupid, millest ehitis paari nädalaga nagu lego kokku pannakse, on juba valmis. Augus on «settimas» killustik ja liiv, et järgmisel nädalal hakata tegema betoonalust.

Ainsad, mis praegu puudu, on Hiinast tellitud hiirhallid graniitplaadid, millest tehakse põrand ja trepiastmed.

Millal täpselt siledad ning loodetavasti millimeetri täpsusega tehtud plaadid kohale jõuavad, ei ole teada, kuid kõige hiljem novembri lõpuks peaks tulevane kontserdipaik valmis saama.

Rotundi ehitust rahastab ja korraldab Eesti Rahva Muuseumi Sõprade Selts. Selle juhatuse liige Riho Illak rääkis, et algne pargi projekt oli tegelikult olemas juba aastast 2004, kuid tema sõnul oli see aegunud ning telliti uus.

Uus kontserdipaik

Rotundi läbimõõduks tuleb seitse ja pool meetrit, kuid servades on trepiastmed, ning tasase katusealuse põrandapinna läbimõõduks jääb neli meetrit. Keset põrandat tuleb ka malelaua ruudustik, kuid püsivaid mängunuppe praegu veel plaanis ei ole.

Katuse all on ruumi just parasjagu, et sinna mahuks esinema väiksem puhkpilliorkester või kammerkoor. Kontserdipaigana võivad seda kasutada kõik üritustekorraldajad, kuid Sõprade Selts on varem ise pargis aktiivselt tegutsenud – siis on kasutatud teisaldatavat lava – ning plaanib seda ka edaspidi. Illaku arvates võiks seal midagi toimuda igal pühapäeval.

Vaatajatele ei tehta rotundi ümber mingeid püsivaid istekohti, kuid teisaldatavad toolid tuuakse iga kord välja. Seljatoega, et oleks ikka mugav.

Ehituse hinnaks on täpselt 595 827 krooni ning see raha on Illaku sõnul põhimõtteliselt olemas. Nimelt on seltsi liikmete annetatud rahasummad lisa teenimas võlakirjafondis ning praeguseks on seal olev summa mõnikümmend tuhat krooni alla vajamineva.

Lisaks on seltsi arvel ka hiljem tulnud summasid. «Ja kui sellest ei peaks piisama, siis on meil maksmiseks aega 1. märtsini,» rääkis Illak.

Rotund on alguseks ja keskpunktiks mõisapargi taastamisele selle sõjaeelsel kujul.

Park seltsi hoole alla

ERMi direktor Krista Aru rääkis, et seltsiga on tehtud kokkulepe, et just nemad hakkavad annetustest tulnud rahaga parki tasapisi korda tegema.

«Kui inimene annetab ERMile raha, siis ta tahab ju näha, mis sellest edasi saab, kas selle eest ehitatakse midagi või istutatakse puu,» ütles Aru.

Pargi taastamine läheb maksma miljoneid ning võtab aega aastaid. Rotund on seal üks esimesi käegakatsutavaid asju, edaspidi lisandub näiteks teeradasid, lillepeenraid, nimelisi pinke. «Inimesi on ju palju, kes tahavad toetada ja abistada, aga kõige halvem on just see, kui sa annad raha ja sa ei näe, mis sellest saab,» tõdes Aru.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti