maanantai 13. lokakuuta 2008

Kleopatra haud leitud?

Egiptuse arheoloog Zahi Hawass usub, et on avastanud kunagise Egiptuse valitsejanna Kleopatra haua.

Kaheteistkümnest arheoloogist ja 70 väljakaevajast koosnev meeskond otsib sissepääsu hauakambrisse, kust Hawass loodab leida nii Kleopatra kui ka tema armastatu, Rooma väejuhi Marcus Antoniuse jäänused. Eeldatav hauakamber paikneb Aleksandriast umbes 40 kilomeetrit lääne suunas, kirjutas The Times.

Hawassi juhitud meeskond on avastanud üle saja meetrise tunneli koos Kleopatra kujude ning tema näoga müntidega. Hawassi sõnul annab see selge vihje, et kusagil läheduses peab olema ka Kleopatra ise.

Leiti ka Marcus Antoniuse kuju, mis annab uurijaile lootust, et ehk on Kleopatra maetud sinna koos temaga. Kleopatral oli Marcus Antoniusega kolm last. Nende unistus oma impeeriumist tõi aga kaasa sõjalise konflikti Roomaga, mistõttu olid nad lõpuks sunnitud sooritama enesetapu.

Hetkel on otsimistööd saabunud suvekuumuse tõttu katkestatud. Jätkata soovitakse novembris, mil hauakambri otsimiseks võetakse appi ka georadar.

Kui Hawassil on tõepoolest õigus ning otsitud kohas asub Kleopatra haud, on see üks tähelepanuväärsemaid arheoloogilisi leide alates 1922. aastast, mil Briti arheoloog Howard Carter avastas vaarao Tutanhamoni haua.

Teised egüptoloogid on aga esialgu ettevaatlikud. Oxfordi ülikooli egüptoloogiaprofessor John Baines hoiatas, et kuninglike haudade otsimine on enamasti lootusetu ülesanne. Samuti kahtleb ta selles, et Kleopatra maeti koos Marcus Antoniusega.

Hawass jääb aga endale kindlaks: „See on meie teooria. Teised ei pruugi sellega nõustuda, aga me loodame peagi leida ka midagi oma sõnade kinnituseks.“

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti