maanantai 13. lokakuuta 2008

Salme inimluude leiukohast tuli välja laev

Salme koolimaja juurest kergliiklustee rajamise käigus leitud inimluudest oleme mitmel korral kirjutanud. Möödunud neljapäeval jõudsid arheoloogid aga samas kohas suure leiuni- üle kümne meetri pikkuse laevani, mille kontuure tähistavad korrosioonipurused laevaneedid. Sellist leidu pole arheoloogiadoktori Jüri Peetsi hinnangul varem Eestist leitud.

Kliki ja vaata suuremat pilti
Gilleke Kopamees laeva kuju taustal määramas pinnasevärve. Foto: Ene Kallas
“Kolm pealuud olid ühes kohas koos ja kolm laeva vööri pool,” ütles harrastusarheoloog Andrus Ojamets. Tema kaevab juba kolmandat nädalat seal ja enam ei taha enne pooleli jätta, kui laev on täielikult välja kaevatud. Mehe hinnangul võib sealt veel hulgaliselt põnevust välja tulla.

Täna on Tallinnas põhjalik arutelu, kuidas Salme laeva niimoodi välja kaevata, et võimalikult rohkem informatsiooni saada. Homme tulevad erinevate valdkondade spetsialistid siia kohale ja siis otsustatakse, millise metoodika järgi väljakaevamist tehakse.

“Pinnasest saab isegi taimeproove võtta, mis siis, et see on vähemalt 1200 aastat vana, mikroskoobi all tuleb palju üllatusi välja,” arvas Ojamets. Tema hinnangul pole tegemist kalalaevaga, see on kitsas ja kiire laev, ilmselt sõjalaev.

Muinasaja huviline Gilleke Kopamees, keda enamasti tuntakse Eesti maalamba arenduse propageerijana, on mitu päeva Salme arheoloogilise väljakaevamise juures värve määranud. “Munsell süsteemi järgi määran orgaaniliste kõduainete värvi, ootan samuti põnevusega laeva lahtikaevamist, sest sellel laeval olid lambavillast purjed peal,” rõõmustas Gilleke Kopamees oma avastuse üle.

Eilne suur leid oli luust pisike kamm, mille Kristjan Sisa, kes nädalavahetustel Salmel töötab, täikammiks nimetas. “Viin selle Tallinna ja oluline on niiskust säilitada, seepärast panen ta kilekotti vee sisse,” rääkis Sisa.

Salme vallavanem Kalmer Poopuu on suurest leiust samuti vaimustuses. “Me teeme selle laeva kujulise maketi, et huvilised saaksid vaatamas käia, mis siit välja tuli,” ütles vallavanem, kes arheolooge majutab vallamaja teise korruse ruumides.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti