lauantai 13. joulukuuta 2008

Pärnus sattus kopp linnamüürile (3) 13.12.2008 10:26 Tõnu Kann, reporter


Pärnu Aida tänava rekonstrueerimistöö ja Pärnu Keskuse ehitamise tuhinas sattus kopp Hommiku tänava kohal poole meetri sügavusel laiale ümarkividest rajatisele, mis osutus keskaegse Pärnu linnamüüri jäänuseks.



Muinsuskaitse Pärnumaa vaneminspektorite Nele Rendi ja Karin Vimbergi sõnade kohaselt ei tulnud linnamüür neile selles paigas üllatusena.


«Valgest tornist Aida tänava suunal see peakski kulgema,» rääkis Rent. Ta lisas, et linnamüür tuli kaevamistööde käigus nähtavale ka Aida 5 ja 7 torustike monteerimise käigus.

Töö ähvardas seiskuda

Muinsuskaitseinspektorid jäid endale kindlaks, et soojustorustikele ette jääv vana linnamüüri jäänuk tuleb jätta, nagu on, seda ei tohi madalamaks lammutada, kuigi projekt seda nõudnuks.

Aida tänava ja Pärnu Keskuse ehitamisega tegeleva osaühingu Aida Partnerid projektijuht Harri Karula ütles, et õnneks oli torustike projekt tehtud varuga ning selle asemel et taotleda muinsuskaitselt erakorralist luba maa alt välja tulnud müüriosa kolmekümne sentimeetri jagu madalamaks lõhkuda, tehti uued arvutused ja projekti muudeti.

«Kui seda poleks teha saanud, kulunuks terve kuu, kuni loa oleksime saanud, aga võib-olla polekski saanud,» lausus Karula. «Õnneks läks teisiti.»

Võimalik, et projekteerija oli ette näinud kaevamisel maa alt ilmuvat takistust, sest muinsuskaitseinspektorid ütlesid, et hoiatasid ehitajaid Aida tänava joonelt nähtavale tulla võiva keskaegse linnamüüri jäänuse eest.

«Arendajad võtsid endale selle riski ise,» seletas Rent. «Olen päris kindel, et muinsuskaitse poleks andnud isegi erandkorras luba vana müüri jäänust lõhkuda.»

Müür lammutati uut kindlust ehitades

Pärnu kaitsemüür, mis kulges rõngana ümber keskaegse linna, lammutati 17. sajandil, kuldsel Rootsi ajal, kui Pärnu muudeti paari aastakümnega eeskujulikult kaitstud mereäärseks kindluslinnaks.

Sellest ajast on Pärnus alles Tallinna värav ja jupike Vallikääru ning -kraavi.

Pärnu kasvas vana kindluse lammutamise ja uute kindlustuste rajamise järel kolm korda suuremaks, tekkis rida uusi kesklinna tänavaid, linna ehitati kolm väravat ja linna ümber bastionide vöönd.

Muinsuskaitseinspektorite ütlust mööda seisneb keskaegse, kord lammutatud linnamüüri maa all peidus oleva müürijäänuse väärtus ja säilitamise vajadus arheoloogilises tõekspidamises, et tulevased põlved võivad meist targemad olla ja oskavad vana müüri meist paremini uurida.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti