keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Arvutisimulatsioon näitas, et Mooses võis merest läbi saada kuiva jalaga

www.postimees.ee 22.09.2010

Rembrandti maal aastast 1659, mis kujutab Moosest Kümne käsuga

Foto: wikipedia.org

Teadlaste sõnul näitas arvutisimulatsioon, et piiblist tuntud tegelane Mooses ja israeliidid võisid Egiptuse vaarao eest põgenedes merest läbi saada kuiva jalaga.

Piiblis ja ka koraanis seisab, et idatuul puhus veemassi kaheks, jättes vahele veevaba ala, mille kaudu põgeneti, kirjutab news.com.au.

Kui Egiptuse vaarao ja ta sõdurid püüdsid Mooselele ja ta rahvale järgneda, mattis veemass nad enda alla.

USA atmosfääriuuringute keskuse ja Colorado ülikooli teadlaste sõnul ei ole selle juhtumi puhul tegemist fantaasiaga. Uurijad lõid arvutis simulatsioonimudeli, mis näitas, et õigete olude korral tõesti vesi võis Moosese teelt kaduda.

See piibli teemaline arvutisimulatsioon on osa suuremast uuringust, milles käsitletakse kuidas tuul vett mõjutab.

Arvutisimulatsioon näitas, et tugev idatuul võib näiteks laguunialal tekitada veetuid alasid, luues lühiajalised maismaasillad.

Uuringut juhtinud Carl Drew sõnul ei leidnud piiblis kirjeldatud sündmused aset mitte Punasel merel, vaid tõenäolisemalt Niiluse idapoolsel deltaalal. Niiluse üks haru voolas Tanise järvena tuntud rannikulaguuni.

«Piiblis kirjeldatakse Moosese ja israeliitide põgenemist läbi mere, mis kannab heebrea keeles nime Yam Suph. Levinud tõlge sellele on Punane meri,» selgitas Drew.

Jumal sekkumise tõttu puhub kogu öö tugev idatuul, jagades mere kaheks nii, et vahele tekib maismaa.

Drew ja ta kolleegid analüüsisid arheoloogilisi leide, satelliitidega tehtud uuringuid ja kaarte, lisades juurde ka andmed Niiluse deltaala iidse topograafia kohta.

Drew sõnul tehti kokku 14 arvutisimulatsiooni.

«Testisime erinevaid geograafilisi võimalusi ning tuule kiirusi ja suundi. Tulemused näitasid, et vesi võib tõesti piiblis kirjeldatud viisil kaduda,» selgitas teadlane.

Uurijad leidsid, et kui tuul puhub 12 tunni jooksul kogu aeg 101 kilomeetrit tunnis, siis suudab tuul lükata eemale kuni kahe meetri sügavuse veekoguse. Selle tagajärjel ilmub umbes neljaks tunniks veekogu põhi nähtavale. Selline maismaasild oleks kolm kilomeetrit pikk ja viis kilomeetrit lai. Tuule suuna muutudes aga langevad kokku surutud veemassid algasendisse tagasi.

Uurijate sõnul on Piibli sündmust varem püütud selgitada nii tsunami kui ka orkaani abil, kuid mõlemas teoorias on puudujääke.

«3000 aastat tagasi võis see sündmus tõesti aset leida, sest arvutisimulatsioonid näitasid, et tegemist võis olla loodusfenomeniga, mis põhineb füüsikaseadustel,» lisasid teadlased.

Mooses oli piibli järgi iisraellaste juht, kes juhtis iisraeli rahva välja Egiptuse orjapõlvest ning edastas kümme käsku. Ta on Teise Moosese raamatu peategelane.

Mooses on oluline prohvet nii judaismis, kristluses kui ka islamis.

Toimetas Inna-Katrin Hein

5 kommenttia:

  1. Ei midagi isiklikku, üksnes professionaalne rahulolematus: inimene ei sobi oma ametikohale.

    Eesti teadlaste seas on plaanimisel kirjutada Postimehele avalik kiri, et leht lõpetaks teadusuudiste serveerimise kurioosumite või meelelahutusena või vähemalt pandaks seda teemat kajastama teemat tundev ajakirjanik. Viimatine suurem prohmakas oli IKH algkoolitasemel kirjatükk, kuidas Jupiteri olevat võimalik Kuuga segi ajada, mille PM trükkis ka ilusti ära (21. sept lehes). Saan aru, et ajakirjanik ei saanud tõlgitava uudise sisust aru ega teadnud terminit "suur vastasseis" (seletades selle asemel "liigub Maast üsna lähedalt mööda"; halasta, jutt oli Uraanist, mis on sellisel kaugusel, et sinna läheb valgus 2½ tundi), aga et selle ajaleht ka avaldas, on täitsa piinlik.

    On ju Eestiski olemas palju teadusühinguid ja õppetoole, kes hoiavad oma valdkonna teadusuudistel silma peal. Väga konstruktiivne oleks, kui nende nõu abil saaks kasvõi ajalehte uudiseid valida ja enne avaldamist suuremate prohmakate suhtes üle kontrollida.

    VastaaPoista
  2. Mina kui lihtinimene ei saahi säärastest prohmakatest arugi sest teadmised ei küüni sinnamaani. Olen nõus sellega, et korrektne oleks siiski informatsiooni kontrollida. Praegu on IKH ainuke, kes sääraseid uudiseid aktiivselt toimetab...täitsa ilma ei tahaks kah ju olla eesti keelsetest uudistest. Kuigi endal on ligipääs olemas inglise keelsele materjalile siiski ei ole keel säärasel tasemel, et kõigest 100% aru saab.

    VastaaPoista
  3. EPL-s on samas ametis võrreldamatult parem Tiit Kändler ja siis nt novaator.ee-s näikse olevat ka päris asjatundlikud kirjutajad, aga näe Postimees ei suuda. :(

    VastaaPoista