torstai 27. tammikuuta 2011

Muinsuskaitse nõuab Admiraliteedi uurimist

www.epl.ee 26.01.2011

Teele Tammeorg

Tallinna muinsuskaitseamet nõuab, et Tallinna Sadam teeks enne Admiraliteedi basseini re­konstrueerimistööde alustamist vee all arheoloogilised uuringud.

„Varasematel aastatel sadama piirkonnas tehtavad allveearheoloogilised uuringud on näidanud, et merepõhjas võib leiduda nii vanu laevavrakke kui ka vanemate sadamarajatiste jäänuseid,” märkis Boriss Dubovik Tallinna kultuuriväärtuste ametist kirjas sadamaettevõttele. Tallinna linnaarheoloogi Toomas Tamla sõnul pakuvad huvi 19. sajandil ehitatud veealused sadamakonstruktsioonid. „Oleks hea need üles joonistada ja ära märkida, enne kui need betooni valatakse,” märkis ta. „Tuleks vaadata, kuidas vanad konstruktsioonid välja näevad – see oleks justkui arheoloogiline luure.” Samuti võib Admiraliteedi basseini põhjast välja tulla vanu laevavrakke, sest neid on leitud ka varem. Kas need ka sel juhul pinnale tõstetakse ja säilitatakse, on vara öelda, otsused tehakse alles leidude ilmnemisel. „Ei usu, et sealt Vaasa laeva (17. sajandil rootslaste ehitatud laev, mis tõsteti pinnale 1960. aastatel ja on näha Vaasa muuseumis – toim) välja tuleb,” ütles Tamla.

Tallinna Sadama pressiesindaja Sven Ratassepa sõnul alustatakse veealuseid sonariuuringuid jaanuari lõpus. Admiraliteedi basseini re­konstrueerimise tulemusena tuleb ujuvkaide äärde kohti um­bes 60 alusele ja need võetakse plaani järgi kasutusele maikuu esimeses pooles. Kaide hanke maksumus on 234 000 eurot (3,7 miljonit krooni). „Lisaks ujuvkaidele on meil plaanis laiendada ka jahisadama olmeruume endises C-terminalis. Nende tööde lõplik maksumus täpsustub lähiaegadel,” märkis Ratassepp. Eelmise aasta mais avas Tallinna Sadam Admiraliteedi basseinis jahisadama, kus on alustele 62 kohta. Siis läks ehitus maks­ma 447 000 eurot (seitse mil­jonit krooni).

1 kommentti:

  1. Tänases Meie Maas on Karl Kello kirjutis „Saaremaa vanad kivikirikud: kes tegi?” (link)

    VastaaPoista